NIEUWSBRIEF
OVER TRIX
Trix

Trix

Trix Rijpkema studeerde tekenen en textiel aan de docentenopleiding te Arnhem. Tevens volgde zij aan N.L.O. te Nijmegen cursussen in experimentele techniek en in reproductietechniek. Zij was docent aan de vrije academie te Nijmegen en gaf tot 1986 les in tekenen en textiele werkvormen binnen het voortgezet onderwijs. Daarna kon zij zich volledig gaan wijden aan het vrije werk: schilderijen in gemengde techniek op doek en papier.

Zij maakte een vlotte ontwikkeling door. De figuratieve elementen, die waren geïnspireerd op oude rotstekeningen uit Namibië, werden geleidelijk abstracter. Gebleven zijn de aardekleuren, vaak in combinatie met een diep blauw. Trix Rijpkema werkt met verschillende papiersoorten, verven, grafiet en puur pigment. Doordat elk werk uit vele lagen is opgebouwd, ontstaat een zekere gelaagdheid in het kijken: het schilderij krijgt diepte en zit vol verassingen. Wat men erin ziet, wordt bepaald door de plaats en verwachting van de toeschouwer. Dit alles geeft een heel eigen sfeer en draagt bij tot de realisatie van het centrale thema in haar werk: de bewegende mens in een onbekende en soms bedreigende leefomgeving.
In haar nieuwste werk zoekt zij steeds meer naar de grens tussen figuratief en abstract: Wanneer is bijvoorbeeld een portret nog een portret en wanneer wordt het volledig abstract? Bovendien zijn de kleuren feller en de contrasten harder geworden.